EKOTOPFILM / ENVIROFILM

Galéria

ZMENÍME PLANÉTU ALEBO SEBA?

NENECHAJTE SI UJSŤ FILMY, KTORÉ VÁM ZMENIA POHĽAD NA SVET

Nadmerná spotreba, neuvedomelé správanie, neúcta k prostrediu, negatívny dopad priemyselného pokroku v kontraste s nedotknutou divočinou, prírodou, ktorá je dokonalým architektom a zároveň tichým svedkom zániku. Filmový festival Ekotopfilm - Envirofilm prináša v pondelok 16. marca 2020 do Domu kultúry dokumentárne filmy, ktoré vás motivujú k zmene. Nebude chýbať sprievodná diskusia venovaná veľkým šelmám, inšpiratívni rečníci, či Junior festival pre základné a stredné školy. Vstup na festival je voľný.

Filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm na Slovensko každoročne prináša široký výber celosvetovo oceňovaných dokumentárnych filmov zahraničnej i domácej produkcie. V rámci celoročnej TOUR je snahou organizátorov prostredníctvom dokumentárnych snímok a sprievodných aktivít zvyšovať v regiónoch Slovenska environmentálne povedomie. „Festivalové filmy ukazujú nielen krásu a moc prírody, odľahlé miesta doposiaľ nepoznačené ľudskou činnosťou, ale aj presný opak, negatívny dopad našej každodennej spotreby na životné prostredie. Ľudí však nechceme strašiť, chceme im priniesť informácie a motivovať ich k zmene, možno trošku varovať. Je potrebné sa poučiť zo zlých návykov a naštartovať v sebe zmenu,‘‘ informuje o charaktere podujatia riaditeľ festivalu Peter Lím.

Festivalové podujatie v Liptovskom Mikuláši víta aj primátor mesta Ján Blcháč: „Po roku ma opäť potešila informácia, že aj do Liptovského Mikuláša zavíta festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji. Podtitul tohtoročného podujatia - Zmeníme planétu alebo seba - nesie v sebe odkaz pre náš všetkých. A síce, aby sme sa každodenne aspoň drobným skutkom snažili prispieť k zlepšovaniu životného prostredia v našom okolí, a tak spoločne vytvárali príhodnejšie podmienky pre život na našej planéte. Za mesto Liptovský Mikuláš môžem potvrdiť, že sa oblasti environmentu zodpovedne a dlhodobo venujeme. Spomeniem zvyšovanie povedomia u našich detí organizovaním environmentálnej olympiády. Taktiež sa zapájame do všetkých dostupných výziev, ktoré sa týkajú nakladania s odpadmi, budovania malých zelených lokalít, vodozádržných opatrení, cyklotrás či nízkouhlíkovej stratégie. Prajem organizátorom aj naďalej veľa zanietenia a tvorivého entuziazmu. Verím, že festival prinesie divákom mnoho podnetov a inšpirácie na to, aby sa zdravé životné prostredie uchovalo aj pre nasledujúce generácie.“

Filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm odštartuje v pondelok ráno 16. marca 2020 v Dome kultúry programom pre vopred prihlásené základné a stredné školy. V rámci Junior festivalu sa deti pomocou filmového plátna a sprievodných aktivít naučia ako chrániť životnému prostredie. Festival pokračuje večerným programom pre širokú verejnosť. Filmový program od 16:00 do 21:30 prináša široké spektrum tém. Nenechajte si ujsť jedinečné zábery vlčej svorky v nehostinnej tundre, naučte sa predchádzať vzniku odpadov, vyriešte dilemu udržateľného stravovania, predstavte si život bez hmyzu alebo sa inšpirujte príbehom odhodlanej aktivistky, novodobej Johanky z Arku. Program je doplnený o diskusiu V krajine veľkých šeliem, kde sa návštevníci o 18:00 vďaka Jergušovi Tesákovi z WWF Slovensko dozvedia viac o veľkých šelmách a ich spolužití s človekom.

16.03.2020 o 16:00 Klubová scéna Domu kultúry

Vstup na festival je voľný.

Viac informácií o programe nájdete na: www.ekotopfilm.sk/liptovskymikulas

Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou a Kohéznym fondom.

Dĺžka podujatia: 360 minút
Dátum lokálnej premiéry: 16. marec 2020

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.