ŤAPÁKOVCI

Galéria

Unikátne spojenie profesionálnych hercov s amatérskymi v predstavení ŤAPÁKOVCI

Po mimoriadne úspešnom jesennom turné sa Ťapákovci opäť vydávajú na cesty naprieč Slovenskom. Od februára si budete môcť užiť toto unikátne predstavenie až v 10 mestách. Príďte si vychutnať atmosféru v ťapákovskej izbe a presvedčte sa spolu s nami, že za 100 rokov sa toho u nás až tak veľa nezmenilo.

"Vstávaj, ideme spať!" - nezabudnuteľná a tak charakteristická veta z tragikomického príbehu slovenskej rodiny Ťapákovcov zo začiatku 20.storočia. Svojim lenivým, ľahostajným a nezmyselným spôsobom myslenia a konania nám Ťapákovci ukazujú, že za vyše sto rokov sa toho vlastne až tak veľa nezmenilo.

„Vymysleli sme zaujímavý projekt spojenia amatérskych hercov s profesionálmi a Ťapákovci sa nám k tomu zdajú ako ideálne predstavenie.“ Skonštatoval režisér Viktor Vincze st.

„Myšlienka spojiť profesionálnu scénu s amatérskou je veľmi zaujímavá a považujem to za významný počin pre budúcnosť divadelníctva.“ Vyjadril sa herec Marián Labuda ml.

Ťapákovci patria k vrcholným dielam slovenskej dramatickej tvorby v ktorej nám Božena Slančíková Timrava svojským humorom rozpráva o živote v jednej dedinskej izbe.

„S viacerými profesionálnymi hercami sme už spolupracovali v minulosti aj na iných projektoch. V hre Ťapákovci sa v ženskom obsadení predstavia Danica Jurčová a Andrea Karnasová. Z pánov sú to Marek Majeský, Marián Labuda ml. a Erik Peťovský, ktorých poznáme z televíznej obrazovky, divadiel a filmových projektov.“ Uviedol režisér.

Dramatizácia novely oslovila aj Erika Peťovského najmä svojou neutíchajúcou aktuálnosťou. „Predlohu Ťapákovci vnímam ako vynikajúcu sondu do mysle a mentality slovenského človeka. Poskytuje nám mnohé odpovede na stav dnešnej spoločnosti a nesie v sebe psychologický, sociálny a politický rozmer.“

Počas 80 minút si diváci uvedomia, že naša spoločnosť síce technologicky postupuje míľovými krokmi vpred, ale pohľad na svet, prístup k riešeniu životne dôležitých problémov a vzorce ľudského správania zostávajú v mnohom stále rovnaké.

Ťapákovcov si môžete v tomto roku pozrieť v nasledovných slovenských mestách: Košice, Brezno, Rimavská Sobota, Poprad, Topoľčany, Liptovský Mikuláš, Bratislava, Prievidza, Zlaté Moravce a Nitra.

Lístky na predstavenie Ťapákovci si môžete kúpiť v sieti Ticketportal.

https://www.ticketportal.sk/event/Tapakovci-140023

Dĺžka podujatia: 100 minút
Dátum lokálnej premiéry: 3. apríl 2019

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.