ŽELEZIAR

ŽELEZIAR

Folklórny súbor ŽELEZIAR

ŇE JEDEN, ŇE DVA ANI NĚ TRI

21.09.2019 o 18.00 hod. Veľká sála Domu kultúry

vstupné: 12,-€ v deň konania, 10,-€ predpredaj

Počas rokov, ktoré Vlado Urban prežil v Žiline sa venoval etnografickému výskumu Kysúc a Považia. Táto práca sa stala inšpiráciou pre spracovanie pôvodnej kultúry nových regiónov jeho jedinečným spôsobom.

Program „ŇE JEDEN, ŇE DVA ANI NĚ TRI“ prinesie divákom väčšie množstvo nevídaných piesni, tancov, krojov, zvykov práve z týchto málo využívaných regiónov.

Súčasťou budú aj domáce abovské tradície a doteraz nespracované kultúrne prejavy zo Zemplína.

Súbor Železiar pôsobí na slovenskej folklórnej scéne od roku 1964. Zameriava sa na prezentáciu ľudového umenia z regiónov Abov, Zemplín, Šariš, Spiš. Je známy špičkovou interpretáciou ľudových tancov a vynikajúcou ľudovou hudbou v spojení so ženskou speváckou skupinou. Patrí medzi najlepšie, najznámejšie a najuznávanejšie súbory na Slovensku.

Celú existenciu súboru sprevádza interpretačná vyváženosť a rovnomernosť hudobnej, speváckej a tanečnej zložky. V kompaktnom celku vynikajú najlepší sólisti – tanečníci, speváci i muzikanti. Železiar vyniká sviežou dramaturgiou, experimentálnou choreografickou tvorbou, schopnosťou ponúknuť netradičné spojenia ako aj prienik rôznych štýlov. Využíva širokú škálu ľudových hudobných nástrojov. Prináša autentické a štýlovo čisté choreografie s pôvodnými prejavmi tradičnej ľudovej kultúry východoslovenských regiónov. No popri tom smelo siahne aj po vtipných javiskových štylizáciách, ktoré vybočujú zo všetkého zaužívaného a známeho. Ohúri, prekvapí, vyvolá diskusiu i poetickú náladu. Dôsledne ťaží z toho najčistejšieho ľudového umenia, chráni, pestuje a šíri to, čo sa nám zachovalo.

Dĺžka podujatia: 90 minút
Dátum lokálnej premiéry: 21. september 2019

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.