HORY A MESTO 2. DEŇ

Galéria

3. ročník festivalu horského filmu a dobrodružstva

Festivalová prehliadka horských a dobrodružných filmov spojená s prednáškami hostí, ktorí pôsobia v slovenskej outdoorovej komunite. Tri bohaté festivalové dni budú patriť všetkým tým, pre ktorých sú hory, outdoorové športy a cestovanie neoddeliteľnou súčasťou života.

Sobota, 11. 11. 2023

17:30 PROJEKCIA FILMOV

VEĽMI OSOBNÝ PRECHOD - Francúzsko, 33 min, 2021, r. Ben Tibbetts, Jake Holland

Dve úspešné športovkyne Valentina Fabre a Hillary Gerardi sa pokúsia o prvý kontinuálny ženský prechod na lyžiach takzvanej Houte Route zo Chamonix do Zermattu. Pre Valentinu má táto trasa hlboký osobný rozmer. Jej manžel, ktorý pred desiatimi rokmi nešťastne zahynul v horách, na nej drží rýchlostný rekord a Valentina si chce aj takto uctiť jeho pamiatku. Našla si preto k sebe parťáčku ultrabežkyňu Hillary, ktorá sa lyžovaniu začala venovať len nedávno, aby spolu absolvovali tento 100 km traverz v jednom z najkrajších pohorí na svete. Podarí sa im stanoviť ženský rekord?

OSLNENÝ - Nový Zéland, 5 min, 2020, r. Richard Sidey

Basejumping vo wingsuit obleku sa často prezentuje ako vzrušujúca adrenalínová zábava. Krátky film Oslnený nás však zavedie hlbšie do kontemplatívnejších aspektov skákania.

KUDLA - USA, 35 min, 2022, r. Nick Rosen

Tommy Caldwell a Adam Stack skúšajú preliezť hrebeň so 17 výstupmi na miestne vrcholy. Táto výzva sa však ukáže nad Adamove sily, a tak si Tommy k sebe prizve svojho klasického parťáka Alexa Honnolda. Ani ich pokus však nie je bezproblémový, a tak sa na scénu opäť vracia Adam.

18:45 PRESTÁVKA

19:00 TOMBOLA

19:15 MICHAL BARBIER - Zo sídliska na svetový trón

„Pripravil som si pre vás príbeh, ako sa mi podarilo splniť si môj vysnívaný cieľ. Cieľ, ktorým odkedy som sa začal venovať pohybu, bolo nájsť spôsob ako sa ním aj živiť. Príbeh bude o tom, ako som sa stal profesionálnym športovcom a vytvoril niekoľko projektov, ktoré rozšírilo pohybovú kultúru v mojom okolí ale aj po celom Slovensku a Česku.“

19:45 MICHAL GERČÁK - História organizovaného vodcovstva a vodenie po horách

Michal Gerčák sa v horách pohybuje skoro 25 rokov. Pôsobil ako záchranár Horskej záchrannej služby vo Vysokých Tatrách a posledných 12 rokov je profesionálnym horským vodcom. V prezentácii vám predstaví históriu organizovaného vodcovstva vo Vysokých Tatrách, ktorého začiatky siahajú až do čias vzniku Uhorského karpatského spolku a ktoré v súčasnosti oslavuje 150. výročie. Porozpráva tiež o aktuálnom vzdelávaní nových horských vodcov a o zážitkoch z každodenného života horského vodcu.

20:15 PRESTÁVKA

20:30 SMRTIACA LAVÍNA - USA, 95 min, 2021, r. Jared Drake, Steven Siig

V roku 1982 zasypala kalifornské lyžiarske stredisko Alpine Meadows smrtiaca lavína. V tom čase boli zjazdovky pre zlé počasie pre verejnosť uzavreté, no na mieste bolo niekoľko zamestnancov, ktorí mali na starosti odstrel lavín a monitorovanie počasia. Príbeh o päťdňovej záchrannej akcii, o skaze a smrti, ale aj o nádeji, odhodlaní a následkoch, s ktorými sa účastníci tejto akcie dodnes snažia vyrovnať.

10. - 11.10.2023 o 17:30 hod.

Veľká sála Domu kultúry

Vstupné: 8,-€ na 1 festivalový deň

www.horyamesto.sk

Dĺžka podujatia: 270 minút
Dátum lokálnej premiéry: 10. november 2023

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.