HORY A MESTO 3. DEŇ

Galéria

2. ročník festivalu horského filmu a dobrodružstva

Festivalová prehliadka horských a dobrodružných filmov spojená s prednáškami hostí, ktorí pôsobia v slovenskej outdoorovej komunite. Tri bohaté festivalové dni budú patriť všetkým tým, pre ktorých sú hory, outdoorové športy a cestovanie neoddeliteľnou súčasťou života.

NEDEĽA 2.10.

17:00 PROJEKCIA FILMOV

Ufo Life (33 min, 2020, r. Jan Šimánek)

Marek Holeček a Zdeněk Hák, držitelia Zlatého cepínu 2018 za prvovýstup na Gašerbrum I, opäť pokúšajú svoje himalájske šťastie. Doteraz neprestúpená dvojkilometrová severozápadná stena Chamlangu a sedem dní, počas ktorých sa môže podariť dobyť neužitočné, ale aj stratiť to zásadné.

Filmový dokument citlivo prepája osobné línie prvovýstupcov s mimozemským športovým výkonom i historickým kontextom a tematizuje fenomén horolezectva ako taký.

Ako vzniká cyklotrail (Kanada, 9 min, 2021 r. Scott Bell, Mark Matthews)

Zažite, ako vám priamo pred očami vzniká nový cyklotrail, a zistite, odkiaľ berú motiváciu jeho kanadskí stavitelia.

Tri(c)ky (USA, 4 min, 2019, r. Sämi Ortlieb)

Sämi Ortlieb je športovec, umelec, grafik a hudobník. Všetok svoj talent zúročil v tomto krátkom filme. Spolu s rôznorodou partiou lyžiarov vytvoril niečo, čo tu ešte nebolo.

Sonder (Kanada, 35 min, 2021, r. Jay Macmillan)

Počas zemetrasenia v Nepále, ktoré v roku 2015 úplne zdevastovalo dedinu v odľahlom údolí Langtang, zahynuli aj Kanaďania Kathy a Bruce Macmillanovci. O tri roky neskôr sa ich syn Jay vydáva na cestu po ich stopách. Cestuje do Langtangu, aby sa vyrovnal so stratou a traumou. Spomína na svoje detstvo i nie vždy dokonalý vzťah svojich rodičov. Cestou sa stretáva s miestnymi rodinami, ktoré pochovali desiatky príbuzných, no ich odhodlanie nanovo vybudovať dedinu a komunitu odhaľuje univerzálnu silu lásky, straty a zmierenia.

18:20 PRESTÁVKA

18:30 “JAKUB GRIGAR – Ako sa mi podarilo získať olympijské striebro „O vodnom slalome si často ľudia myslia, že sa iba vozíme na loďkách a sem tam zbehneme do posilňovne. Veľakrát je za tým ale oveľa viac úsilia, a preto by som rád ukázal niektoré detaily aj veľké veci, ktoré ma dostali až na stupienok Olympijských hier.“

19:00 PRESTÁVKA

19:20 PROJEKCIA FILMOV

Boj o zlato (96 min, 2022, r. Nick Hardie)

Janja Garnbret, Shauna Coxsey, Brooke Raboutou a Miho Nonaka – štyri talentované lezkyne a adeptky na prvú zlatú medailu v športovom lezení. Štyri príbehy o tom, ako vrcholové športovkyne bojujú o olympijskú miestenku, ako sa pripravujú na športový vrchol kariéry, ako im prvotnú prípravu prekazí covid a ako zápasia s psychickým tlakom a očakávaniami nielen svojho okolia, ale aj svojich krajanov. A hoci medaily sú už rozdané, z kina budete zaiste odchádzať so spotenými dlaňami.

Časy jednotlivých blokov sú orientačné.

Sprievodným podujatím festivalu bude výstava fotiek s horskou tematikou. Súčasťou festivalu bude aj bohatá tombola, v ktorej okrem skvelých vecných cien na vás čaká aj zážitkový let lietadlom ponad Liptov, zapožičanie karavanu či pobyt pre 3 osoby v Roháčoch.

30.09. - 02.10.2022 o 17:30 hod.

Veľká sála Domu kultúry

Vstupné: 6,-€ na 1 festivalový deň

www.horyamesto.sk

Dĺžka podujatia: 270 minút
Dátum lokálnej premiéry: 2. október 2022

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.