XXIX. PAN 2022

Galéria

celoštátna prehliadka pantomímy a pohybových divadiel

„Pantomíma je láska na dlani a srdce umenia-sme my!“ Jediný festival pantomímy a pohybových divadiel na Slovensku - Festival PAN – Druhý krát v roku 2022 naplní úprimné motto slovenských umelcov ticha. Podľa slov účastníkov z celého Slovenska i zahraničia – Je tento najväčší a najstarší festival – Stále PANtastický. Tešia sa na 29. ročník, ale o rok spolu zažijú umelecký zázrak - neuveriteľný 30. ročník, na ktorý sa hotujú svetoví umelci.

Podujatie z verejných zdrojov podporil FOND NA PODPORU UMENIA, ktorý je aj hlavný partner projektu. Podujatie finančne podporilo mesto Liptovský Mikuláš. ĎAKUJEME. Mím Miroslav Kasprzyk a Dom kultúry organizujú 29. festival PAN v spolupráci s mestom Liptovský Mikuláš a so Súkromnou základnou umeleckou školou Liptovský Hrádok, aj Súkromným tanečným konzervatóriom v Liptovskom Hrádku.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 23. novembra – „Stretneme sa koncom roka!“ Lúčil sa v máji mím a otec festivalu PAN s účastníkmi. Pandémia sa totiž pričinila o to, že rok 2022 je dvojPANový a mladí umelci, milujúci toto umenie sa na Liptov vrátia opäť. Dvadsiaty deviaty ročník tradičného medzinárodného podujatia tak otvorí náruč viac ako dvesto talentovaným umelcom, študentom umeleckých škôl a profesionálom zo Slovenska i zahraničia. Svedčí o tom posledný sobotný večer, keď javisko Domu kultúry v Liptovskom Mikuláši, prvý krát privíta fínsku pantomímu. Predstaví sa Kati Lehtola z Helsínk. Kati je tanečnica a mímka. Zároveň je spoluzakladateľkou a riaditeľkou divadla tanca a pantomímy – Auraco, ktoré prevádzkuje neziskové združenie Kuukulkurit ry. Bolo založené v roku 2006 a prezentovalo fínske umenie vo viac ako 25 krajinách sveta. Aby pomohla fínskej pantomíme, založila Kati HELMIME Mime Events. Nové projekty a predstavenia pripravuje spoločne s Eliškou a Tomášom Kasprzykom (obaja absolventi HAMU Praha, dlhoroční účastníci a lektori festivalu PAN). Ich umelecký večer, nazvaný – „HELMIME Club“ predstaví najnovšie i staršie spoločné pantomímy i etudy, ktoré zahrajú sólovo. Títo nevšední umelci okrem predstavenia, budú aj učiť. Od stredy sa budú venovať účastníkom festivalu a spoločne s ostrieľaným lektorským zborom skúsených pedagógov, obsadia trinásť dielní, ktoré každoročne tvoria kostru festivalu. Profesori z katedry nonverbálneho divadla HAMU, absolventi HAMU, či AU Banská Bystrica aj odchovanci festivalu privítajú v dielňach viac ako dvesto účastníkov. Dom kultúry v Liptovskom Mikuláši a priestory Súkromnej umeleckej školy sa zaplnia do posledného miestečka a tri dni od rána do večera zasvätia umeniu. A krátky výpočet toho, čo sa bude diať za dverami dielní? Pantomíma súčasná, žonglovanie, nový cirkus, improvizovanie, pohyb, reč tela, telo v priestore, či herecké finty a iné fajnoty.

Festival PAN – to je aj inšpiratívny, sprievodný, každovečerný program. V stredu doobedu pre študentov Liptovského Mikuláša a večer na slávnostnom otvorení sa premiérovo predstaví - Liptovské divadlo tanca z Liptovského Hrádku. Najnovšie tanečné predstavenie „Čakanie...Na...Keď?!“ postavilo trio Bárta – Štofčíková - Slovák. Liptovské divadlo tanca je jedinečným divadlom, pretože spája študentov s profesionálmi, vytvára akoby divadelný trenažér pre budúcich profesionálov v tanečnom umení. Inscenácia vzniká na motívy absurdných drám Samuela Becketta a je výpoveďou mladej generácie o súčasnom svete, ktorý im má „patriť“. Politická chudoba nás však uväznila do Čakárne. Sme (ne)dobrovoľní otroci v kapitalistickej demokracie po Slovensky. Všetci (ne)poslušne Čakáme... na to, kým zavraždia novinárov... kým opitý šofér so synom zrazí piatich študentov...kým devätnásťročný terorista chladnokrvne zastrelí dvoch gayov v kaviarni… Dvanásť udalostí zrkadlí bohatý svet hudobníka Pozza. Jeho hudba, abstrahuje z absurdity a umierania súčasnosti. Umelecké obrazy, podávajú drastické svedectvo o svete dospievajúceho človeka v ňom. Štvrtok večer patrí klasicky dvom predstaveniam katedry nonverbálneho divadla HAMU Praha, ktorý privezie prodekan Doc. MgA. Adam Halaš, Ph.D. Etudový ohňostroj „MIME BOOM“ odprezentuje študentov i profesorov na jednom javisku v sólových pantomímach a ukáže mladým nadšencom, čo dokáže umenie ticha. Potom Katarína Hudačková v intímnej spovedi „HĽA ČLOVEK“ ukáže svoje nadšenie pre fyzické herectvo, klauniádu a prvky, hodné hadej ženy. V piatok večer v predstavení „MIMshow a hostia“ oslávime okrúhle jubileum otca festivalu a míma Miroslava Kasprzyka, ktorý je na profesionálnej scéne v slobodnom povolaní 30 rokov. Za výdatnej pomoci študentov, absolventov a odchovancov PANu – Antona Eliáša, Filipa Hajduka, Valérie Daňhovej a ďalších sa máme na čo tešiť. Samozrejme festival naplní program súťažou v improvizovaní – Memoriál Duška Kubáňa a na svoje si prídu súbory, trojice, dvojice i jednotlivci z celého Slovenska. V tomto roku bude PAN umelecky bohatý, ale o rok prídu na javisko svetové hviezdy. Rok 2023 a 30. svetový festival PAN. AMIS - Asociácia mímov Slovenska a FEM – Federácia európskych mímov, festival PAN opäť podporujú umelecky, metodicky a personálne.

23. - 26.11.2022 v Dome kultúry Liptovský Mikuláš


Dátum lokálnej premiéry: 23. november 2022

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.